De rattenvanger van Hamelen

 


De rattenvanger kwam naar Hamelen om de rattenplaag te verdelgen. De bevolking prees hem en beloofde een betaling. Hij lokte de ratten met een fluit en liet ze verdrinken in de Wezer. Omdat het volk weigerde te betalen, keerde hij terug als de inwoners in de kerk zaten, speelde fluit en lokte 130 kinderen mee. Hij leidde hen een grot binnen en sloot ze op (Bron).

De rattenvanger in onze dagen is het televisietoestel. Het fluit mooie deuntjes, en lokt onze kinderen mee, een nieuwe wereld in. Het fluit aanlokkelijke liedjes en trekt onze jong-volwassenen de wereld in. Het fluit verleidelijke melodietjes en leidt de volwassenen naar overspel en andere sociale drama's.
Ik weet dat we ook goede dingen op ons tv-scherm te zien krijgen. Ik weet ook wel: het heeft een knop om het aan te zetten, en met diezelfde knop kan je dit toestel ook weer afzetten. Dat is de theorie. Wat is de praktijk? Het is de 'moderne' en gemakkelijke babysit. Het tijdstip van uitzending van de series bewijst dit. Vanaf 's morgens vroeg staan de zenders klaar met tekenfilms, muziek, nieuwsflashes... sommige zenders zelfs "non-stop". Uw kind kent dit beter dan u. Kijk toch eens een avondje (voormiddagje?) mee, zodat u voor uzelf kan zien waar uw kind aan blootgesteld wordt. [Ik doe de 'oefening' voor de kinderen, maar het is even slecht gesteld met de programma's die onze jong-volwassenen bekijken, en het is even slecht gesteld met de films waar wij naar kijken.]

Wat was er te zien op zaterdag 2 februari 2013? (bij wijze van voorbeeld)
Allemaal onder de noemer 'kinderprogramma's'.

Naruto, Silver Surfer, Ben 10 - Ultimate Alien, Ultimate Spider-Man, Hot Wheels Battle Force 5, The Garfield Show , Voltron Force, Spider-Man and his amazing Friends, Code Lyoko, Sym-Bionic Titan, Skunk Fu!, Interactivity, Fantastic Four, Transformers Prime, Ben 10 - Ultimate Alien...

Pokémon, The Simpsons, Nikita, According to Jim, Bakugan, Ben 10: Alien Force, Redakai, Beyblade Metal Masters, Thundercats...

Kaatje & Co, Piet Piraat Wonderwaterwereld, Zingaburia, Ketnet King Size, Rox, Oggy et les cafards, Ketnet King Size, De Elfenheuvel, Disney's American Dragon: Jake Long, Karrewiet, Chaplin & co, De Pretshow , Zig et Sharko, Karrewiet, Spring, Twisted Whiskers, W817, The Sarah Jane Adventures, Twisted Whiskers, Zig et Sharko, Tom, Bibi Blocksberg, De Smurfen, Disney's Aladdin, Have a Laugh! , Musti, Dragon, Klumpies, Piet Piraat, Guess How Much I Love You, Disney Jungle Junction, Lauras Stern, Kaatjes Tralalaatjes, Have a Laugh!, Team Kwistenbiebel, Disney's 101 Dalmatiërs, Twisted Whiskers, Oma en Oma, Lolmops, Karrewiet, Le petit prince, De Grote Boze Wolf Show, Zingaburia, Kulderzipken...

Dan heb je nog de zender waar continu K3 wordt uitgezonden. (geweldig hip en cool, maar ook weer zo gevaarlijk losbandig!)

Zijn al deze programma's nu echt allemaal slecht? Nee, natuurlijk niet. Maar is dit allemaal goed? Nee, natuurlijk niet. Daar zit juist de valstrik. Kan uw kind dit onderscheid al maken? Ik denk het niet, vele volwassenen kunnen dit niet, laat staan dat je deze verantwoordelijkheid naar je kind zou willen doorschuiven.

Ik wil toch even op "enkele" van deze series inzoomen. (Ik raadpleeg telkens Wikipedia.)

Naruto

Twaalf jaar voor de gebeurtenissen van de manga-anime verschijnt de Kyuubi no yoko (Engels: Nine-Tailed Demon Fox), die het dorp van Naruto, Konohagakure (Hidden leaf village, een dorp waarin vrijwel alle inwoners zijn opgeleid om als ninja missies uit te voeren), aanvalt. Het beest stond bekend als een krachtige demon: met één staartzwiep zou hij tsunami's veroorzaken en bergen platslaan. Het was een chaos: mensen werden afgeslacht en hun huizen vernield, totdat de leider van Konohagakure (of korter: Konoha, "Blad") zichzelf opofferde. Hij was de Vierde Hokage, de leider en sterkste inwoner van het dorp. Hij gebruikte een geheime "Jutsu" (techniek) om de Kyuubi te verzegelen in een pasgeboren kind, waarbij hij zelf zijn leven zou verliezen. Dat kind was zijn eigen zoon, Uzumaki Naruto.

Silver Surfer

De Silver Surfer bezit een grote kracht bekend als "Kosmische Kracht" (Power Cosmic), die hij verkreeg van Galactus. Hij kan kosmische energie absorberen in zijn lichaam, en dit voor verschillende doeleinden gebruiken. Hij kan energiestralen afschieten die sterk genoeg zijn om een planeet op te blazen. Ook kan hij de moleculen van materie veranderen en beïnvloeden, met transmutatie als gevolg. Hij kan door de tijd reizen. Hoewel hij wel in staat is iemand te genezen, bestaat er geen bewijs dat hij iemand weer tot leven kan brengen. De Surfer bezit bovenmenselijke kracht, en kan deze kracht met zijn Kosmische Kracht nog verder versterken tot hetzelfde niveau als de Hulk. Zijn lichaam kan bewegen en reageren op bovenmenselijke snelheid. In de ruimte kan hij zelfs sneller vliegen dan lichtsnelheid.
Geholpen door de Fantastic Four wist de Silver Surfer Galactus pogingen om hem weer tot zijn dienaar te maken te weerstaan. Hij bevocht ook andere vijanden zoals de alien Badoon, Dr. Doom, Molecule Man en de demonische Mephisto. Maar door zijn frustratie over zijn situatie, en afkeer van wat mensen elkaar aandeden, kwam hij ook vaak in conflict met andere superhelden zoals Spider-Man, Human Torch en S.H.I.E.L.D. Samen met Namor the Sub-Mariner, de Hulk en Dr. Strange vormde Silver Surfer het team de Defenders.

Ben 10 - Ultimate Alien

De serie speelt zich enkele weken na Ben 10: Alien Force af. De nu 16 jaar oude Ben moet leren omgaan met de Ultimatrix, de opvolger van de Omnitrix. De situatie wordt lastig wanneer een fan van Ben, Jimmy, Bens geheim wereldwijd bekend maakt waardoor Ben een heldenstatus krijgt maar ook mikpunt wordt van wantrouwen. Samen met Gwen, Kevin en zijn grootvader Max zet Ben zijn strijd tegen buitenaardse bedreigingen voort. Het eerste seizoen draait om de strijd met een alien genaamd Aggregor, die uit is op de krachten van de goddelijke Celestialsapiens. Het tweede seizoen bevat grotendeels losse verhaallijnen, maar draait verder om de strijd van Ben en co tegen de Forever Knights, nu geleid door Sir George, en een demon genaamd The Diagon. Aan het eind van de serie ontvangt Ben een nieuwe, geperfectioneerde Omntrix.

Ultimate Spider-Man

Het hoofdpersonage in de serie is evenals in de oorspronkelijke series Peter Parker, alias Spider-Man. Hij is een tiener die in Queens, New York woont. Door een beet van een genetisch gemanipuleerde spin (in plaats van een radioactieve, zoals oorspronkelijk) krijgt hij superkrachten, waarmee hij na de dood van zijn oom misdaad gaat bevechten als gekostumeerde vigilante. Hij probeert een balans te vinden tussen zijn schoolwerk, zijn privé-leven (met betrekking tot met name zijn vriendin) en zijn leven als superheld. In tegenstelling tot de klassieke Spider-Man-series gebruikt Ultimate Spider-Man vooral genetische manipulatie als plot, in plaats van straling, magie en buitenaardse wezens.

Hot Wheels Battle Force 5

Battle Force 5, dat zijn de hoofdrolspelers in de serie, onder leiding van Sage met Vert Wheeler als veldcommandant. Hun hoofdkantoor is gevestigd in de garage van Vert (die beschikt over een ondergronds niveau genaamd "The Hub"). Elk voertuig heeft een identificatie-modulator, moleculaire binding mode, magnetische Battle Key grappler, en een com-link systeem, en wordt aangedreven door een Sentient Chip.

Voltron Force

"Het kwaad is terug. De Drule koning Lotor is teruggekeerd met een donkere energie die het heelal kan vernietigen. Onze enige hoop, de Voltron Force: Een team van vijf heldhaftige piloten die vijf geweldige robotleeuwen controleren." (Voltron, Defender of the Universe.)

Code Lyoko

Xana is een computervirus dat werelddominantie nastreeft en dat controle van een supercomputer heeft overgenomen en waarin de virtuele wereld Lyoko zich afspeelt. XANA valt de wereld aan door het activeren van torens die een verbinding met de aarde vormen. Wanneer een toren geactiveerd is kan XANA binnendringen in apparaten op aarde of mensen infecteren (pas sinds seizoen 2). Vier jongeren op een internaat, Jeremy (de primus op school, vaak aangeduid als Einstein), Odd (studeert niet graag en houdt van horrorverhalen en eten), Yumi (een Japans meisje dat niet op het internaat verblijft en verliefd op Ulrich), Ulrich (verliefd op Yumi), vechten tegen XANA om de wereld te beschermen. Aelita, een meisje dat gevangen zit op Lyoko, helpt hen daarbij en is in staat om torens te deactiveren. Via een soort transmissie-eenheid in een ruimte naast de supercomputer in een verlaten fabriek kunnen de jongelui getransporteerd (gevirtualiseerd) worden tussen de aarde en Lyoko. XANA heeft een leger met verschillende monsters klaar staan om hen dat te beletten. Wordt één van hen gedood, dan wordt die terug gedevirtualiseerd naar de aarde.

Sym-Bionic Titan

Aangekondigd als "een spannende hybride van middelbare school-drama en gigantische robotgevechten", gaat Sym-Bionic Titan over de avonturen van drie wezens van de planeet Galaluna die een noodlanding op aarde maken, tijdens een poging om aan hun door oorlog verscheurde wereld te ontsnappen. De serie volgt het leven van Ilana, Lance en Octus, twee buitenaardse tieners en een robot, die in de vorm van 'mensachtigen' aankomen op Aarde, een "identieke" planeet als Galaluna, terwijl ze op de vlucht zijn voor een kwaadaardige generaal, die de macht heeft overgenomen op hun thuisplaneet met de hulp van monsterlijke wezens, genaamd Mutraddi.

Skunk Fu!

De serie speelt in een vallei bewoond door antropomorfe dieren. Deze vallei werd ooit beschermd door een draak. Dat was tot deze vanwege zijn arrogantie en ongehoorzaamheid door de hemel bestraft. Zo verloor hij zijn vermogen om te vliegen en zijn macht over water, waardoor hij zijn vuur niet langer onder controle kon houden. Hij moest zich daardoor noodgedwongen terugtrekken in een ijsmeer omdat hij anders zelf zou verbranden door zijn eigen vlammen. Vanaf dat moment zint draak op wraak tegen de vallei, daar hij de inwoners als oorzaak van zijn ellende ziet. Daar hij zelf het meer niet kan verlaten, stuurt hij zijn handlangers erop uit om de vallei te vernietigen. Om draak en zijn handlangers tegen te houden, traint Draak's oude vriend Panda een jong stinkdier genaamd Skunk tot een kungfu-krijger.

Ik wil het hierbij houden. Maar zoals deze steekproef duidelijk aantoont, dragen de meeste van deze schijnbaar onschuldige 'cartoons' veel venijn en vergif in zich. Buiten het feit dat de imaginaire wereld wordt opengezet, en terminologie als aliens, transformeren, (de)virtualiseren, donkere energie, enz "gewoon" worden voor uw kind, is er ook het tempo, de kleuren, het agressieve. Ook allerlei occulte symbolen en gebruiken vliegen op en aan je tv-scherm.

Ik herhaal mijn oproep: kijk maar eens een avond mee.

De volgende Schriftplaatsen hebben een directe toepassing in deze kwestie en ze bevatten een luide waarschuwing voor hen die oren hebben om te horen. (Bron, ingekort, toepasbaar gehouden op onze kinderen)

1. "Ik zal mij geen verderfelijke praktijken voor ogen stellen. Ik haat wat de afvalligen doen, hun daden zullen mij niet aankleven" (Psalm 101:3).

Dit vers verbiedt het kind van God te kijken naar de grote meerderheid van de films en tv-programma's die vandaag gemaakt worden. Beschouw enkele slechte dingen die u en uw kinderen zullen zien:
• Het breken van al Gods geboden
• Open en blote immoraliteit
• Drank- en drugsmisbruik
• Dronkenschap geportretteerd als plezierig en onschuldig
• Onbetamelijke en seksueel aanlokkelijke kleding
• Seksueel opwindend dansen
• Geweld en verminking
• Terloopse afspraakjes (wilt u dat uw kinderen afspraakjes maken zoals in de films?)
• Spotten met de dingen van God
Heidense religies afgebeeld als waarheid
Occultisme, paganisme, en de New Age dwaling. Dit laatste punt verdient onze aandacht als we gaan meekijken naar de animatiefilms. Bijna alle series bezondigen zich hieraan. (Lees ook volgende artikels: Art.1, Art.2, Art.3) Hoe vaak hebt u het laatste halfjaar de TV afgezet of van kanaal veranderd, omdat wat werd uitgezonden verderfelijk was?!

2. "Maar nu, leg ook u dit alles af, namelijk toorn, woede, slechtheid, laster, schandelijke taal uit uw mond" (Kolossenzen 3:8).

Niet enkel is het gevaarlijk te kijken maar ook te horen naar slechte dingen. Er zijn gelegenheden in deze boze wereld waarbij wij geen volledige controle hebben over wat we zien en horen, maar wanneer we thuis zijn hebben we wél de controle daarover. En we hebben de controle over wat we doen met onze tijd. Televisieprogramma's en films bulken van de goddeloze praat, dingen waarvoor Paulus in de Kolossenzenbrief ernstig verbiedt. Het oor is een poort van het hart en dat bepaalt hoe wij leven. Spreuken waarschuwt: "Behoed uw hart boven al wat te bewaren is, want daaruit zijn de uitgangen des levens" (Spreuken 4:23). Het allereerste wat daarmee in verband gebracht wordt is: "Doe de verkeerdheid van de mond van u weg, en doe de verdraaidheid der lippen ver van u" (Spreuken 4:24)!

3. "En de HEERE zag, dat de boosheid des mensen menigvuldig was op de aarde, en al het gedichtsel der gedachten zijns harten te allen dage alleen boos was" (Genesis 6:5).
"Want zij hebben, hoewel zij God kennen, Hem als God niet verheerlijkt of gedankt, maar zij zijn verdwaasd in hun overwegingen en hun onverstandig hart is verduisterd" (Romeinen 1:21).
"Daar wij de overleggingen terneer werpen, en alle hoogte, die zich verheft tegen de kennis van God, en alle gedachte gevangen leiden tot de gehoorzaamheid van Christus" (2 Korinthiërs 10:5).

De Bijbel waarschuwt de gelovige elke boze verbeelding en gedachte neer te werpen, want de verbeelding is het slagveld voor de ziel. Spreuken 23:7 zegt: "Want gelijk hij bedacht heeft in zijn ziel, alzo zal hij ...". De verbeelding gaat van kwaad naar erger. Het vlees is nooit bevredigd. Zonde, die zo "klein" begon in de dagen van Adam, heeft de gedachten van de mens zo doordrongen en gecontroleerd tegen de tijd van Adams achterkleinzoon Noach, dat zijn gedachten enkel boos waren. Dat komt ook overeen met de menigten in onze dagen, en daarom is het niet verwonderlijk dat de Heer waarschuwde: "Zoals de dagen van Noach waren, zo zal ook de komst van de Zoon des mensen zijn" (Matt. 24:37). De Romeinenbrief leert ons dat de verbeelding een grote rol speelt in de neerwaartse spiraal die resulteert in homoseks en andere morele perversies. Het is onmogelijk geestelijke overwinning te behalen als men toestaat dat de verbeelding zich bezighoudt met boze dingen. In verbinding hiermee is het niet moeilijk het gevaar te zien van films en tv-programma's. Zij vullen de gedachten met levende beelden die blijven hangen en terug komen, zelfs als ze niet moedwillig vastgehouden worden. Ze voeden de vleselijke natuur, maar deze is nooit voldaan en verlangt enkel meer sensualiteit, meer opwinding, meer dit, meer dat, en leidt altijd dieper in de morele perversie.

4. En dit bid ik, dat uw liefde nog steeds overvloediger wordt in kennis en alle fijngevoeligheid, om te kunnen onderscheiden wat wezenlijk is, opdat u oprecht bent en zonder aanstoot te geven tot de dag van Christus, vervuld met vruchten van gerechtigheid, die door Jezus Christus zijn tot heerlijkheid en lof van God" (Filippenzen 1:9-11).

Deze passage leert het kind van God te kiezen voor de beste dingen in het leven, niet de dingen die op het randje en verdacht zijn. Ze leert hem geen aanstoot te zijn voor God. De gelovige moet zich de vraag stellen: "Zou het aanstootgevend zijn voor de Heer Jezus mij dit of dat te zien doen?" Wij horen vervuld te zijn met de vruchten van gerechtigheid, en dat betekent dat wij ons ontdaan hebben van de vruchten van het vlees en de wereld. Het kind van God heeft twee naturen, de oude en de nieuwe, en deze die hij koestert en voedt is het die zijn leven zal domineren.

5. "Onthoud u van alle schijn van kwaad" (1 Thessalonicenzen 5:22).

Niet alleen moeten wij ons onthouden van het kwaad zelf, maar ook van alle schijn van kwaad. Als onze vrienden zien dat wij onze kinderen naar deze films laten kijken, zullen zij aangemoedigd worden dat ook te doen en zij zullen mogelijks minder "selectief" zijn dan u.

6. "door huichelarij van leugensprekers, die hun eigen geweten hebben dichtgeschroeid als met een brandijzer" (1 Timotheüs 4:2).

Het geweten is een gevoelig ding. Het kan gemakkelijk verhard of dichtgeschroeid worden door onberouwvolle blootstelling aan het kwaad. Dit is de reden waarom films en tv-programma's in de afgelopen decennia alsmaar gewelddadiger en ondeugender worden in elk voorbijgaand decennium. Wanneer christenen zichzelf toestaan naar programma's en films te kijken waarvan ze weten dat ze verkeerd zijn, worden hun gewetens dichtgeschroeid zodat zij uiteindelijk dingen kunnen zien zonder de gewetenswroeging die zij voordien nog hadden en hun toen diep schokte.

7. "Want Ik heb hem gekend, opdat hij zijn kinderen en zijn huis na hem zoude bevelen, en zij de weg des HEEREN houden, om te doen gerechtigheid en gericht; opdat de HEERE over Abraham brenge, hetgeen Hij over hem gesproken heeft." (Genesis 18:19).

God beval Abraham opdat hij zijn kinderen zou bevelen de weg des Heren te houden. Elke ouder moet dit ter harte nemen. Tegengesteld aan de dogma's van de moderne psychologie en de populaire 'kinderopleidingsfilosofie', zijn ouders verantwoordelijk om hun kinderen te bevelen en hen de juiste levensweg te tonen. Liefde is de sleutel opdat dit zou werken. De vader is aansprakelijk voor God om een godvruchtig hoofd te zijn van het huisgezin en alle dingen te bewaken onder Christus. De moeder is verantwoordelijk naast de vader als zijn hulp in huis, en zij zou zich nooit schuldig mogen maken aan het ondermijnen van de goede dingen die de vader wil verwezenlijken. Elke gelovige vader en moeder zal voor Jezus Christus staan en rekenschap afleggen over de manier waarop zij hun huisgezin bestuurden en hun kinderen opvoedden. Hoe goed zou het zijn dat de Heer dan zou zeggen: "Goed gedaan, goede en trouwe slaaf, over weinig bent u trouw geweest, over veel zal ik u aanstellen; ga in, in de vreugde van uw heer" (Matt. 25:23). Niets in deze wereld is het waard om de aanbeveling van de Heer te verliezen.

Het is een onomstotelijke waarheid dat wat de ouders met mate toestaan, de kinderen overmatig volgen. Als ouders slechts een beetje onzorgvuldig zijn met het bekijken van films, zullen de kinderen hoogstwaarschijnlijk veel verder gaan, tot in gebieden van morele verlokking.

Maar ik en mijn huis, wij zullen de Here dienen. Ook al betekent dit tegen de stroom op roeien! Ook al betekent dit de 'goden' wegdoen die de moderne mens koestert en achterna loopt.

Gods zegen, houd goede moed!